Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Чт, 16 травня 2024
03:15

Юридичні консультації


В совместном браке три года назад мы с мужем купили квартиру, два года как развелись. В квартире прописан только муж, я с детьми прописана по другому адресу. Когда разводились о разделе не шла речь. Что я могу сейчас сделать, если эта квартира на данный момент в залоге в банке (муж взял кредит)?

Инна, 29.5.2007 | ID: 7 | Розділ: Родина та її учасники
Отвечает Юлия Коломоец – юрист, начальник юридического отдела:

Статтею 60 Сімейного кодексу України (далі – СК України) встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Згідно ч.1 ст.68 СК України розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.

Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу (ч.1 ст.69 СК України).

Однак, слід звернути увагу на той факт, що до вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки, яка обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

Що ж стосується перебування квартири в заставі у банку за отриманий колишнім чоловіком кредит, то для укладання договору застави квартири повинна була бути отримана Ваша письмова згода, посвідчена у нотаріальному порядку (ч.3 ст.65 СК України).

Відповідно до ч.2 ст.65 СК України дружина або чоловік мають право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті