Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Ср, 15 травня 2024
21:46

Юридичні консультації


Если у сотрудника должность ИТР и он трудоустраивался на 5-и дневную рабочую неделю, какой по продолжительности отпуск должна предоставить дирекция частной фирмы своим сотрудникам (согласно законодательству Украины)? После отказа выйти на работу в субботу (без дополн. оплаты) ему было сказано, что и отпуск тогда будет предоставлен - 14 рабочих дней.

Виктор, 4.6.2007 | ID: 74 | Розділ: Трудові правовідношення
Відповідає редакція журналу “ШВИДКА ПРАВОВА ДОПОМОГА”:

Відповідно до норм Закону України «Про відпустки» право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади) та заробітної плати у випадках, передбачених цим законом.

Зазначеним законом передбачені наступні види відпусток:
1) щорічні відпустки:
- основна відпустка;
- додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
- додаткова відпустка за особливий характер праці;
- інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;
2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;
3) творча відпустка;
4) соціальні відпустки:
- відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;
5) відпустки без збереження заробітної плати.

Виходячи з Вашого питання, Вас цікавить щорічна основна відпустка. Така відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору (окремим категоріям працівників надається відпустка більшої тривалості).

Щорічні основні відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року. Право працівника на щорічні основні відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу.

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Таким чином, відпустка протягом 14 днів правомірна, якщо працівник відпрацював на підприємстві менш ніж шість місяців, в іншому випадку вона не може бути меншою ніж 24 дні. Також 14-денною може бути основна частина щорічної відпустки.

Детальніше про відпустки Ви можете прочитати у нашому журналі “ШВИДКА ПРАВОВА ДОПОМОГА” – травень 2007р.
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті