Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Нд, 12 травня 2024
23:15

Юридичні консультації


Мои родители имели дачный участок в садовом товариществе. Участок был приватизирован на имя отца. Вскоре отец умер. Мама никаких действий по наследованию собственности не предпринимала. С момента смерти отца прошло 6 лет. Мама на сегодняшний день жива. Участком фактически владею я. У меня есть сестра. Мама и сестра настаивают, чтобы я переоформил приватизацицию на себя. Я бы хотел это сделать. Проконсультируйте, пожалуйста, в какой последовательности и куда нужно обращаться и как это все оформить?

Сергей Иванович, 6.6.2007 | ID: 91 | Розділ: Спадщина
Відповідає редакція журналу «ШВИДКА ПРАВОВА ДОПОМОГА»:

Відповідно до ст. 1225 Цивільного кодексу України (надалі - ЦКУ) право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

За нормами ЦКУ у першу чергу право на спадкування за законом (тобто за відсутності заповіту) мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Таким чином, у Вашому випадку спадкоємцями першої черги є Ваша мати, сестра та Ви.

При цьому слід врахувати наступне. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.1270 ЦКУ). Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Як видно з Вашого запитання, ніяких дій по прийняттю спадщини не здійснювалося, тому той член Вашої родини, що постійно проживав з Вашим батьком (напевно це Ваша мати) є таким, що прийняв спадщину.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Таким чином, треба визначити, хто з Вашої родини прийняв спадщину (на підставі постійного проживання разом з спадкодавцем), після чого звернутися до державного нотаріуса для оформлення свідоцтва на спадщину.
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті